Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.
8CuOhO_a98E

De 8e generatie Golf GTI krijgt voor het eerst geen vermogensboost in vergelijking met zijn voorganger. Maar aan wat mogen we ons dan wel verwachten?

Hoe je het ook draait of keert, de Golf GTI blijft de referentie wat betreft de relatief bescheiden ogende hot hatchbacks. De Civic Type R mag dan wel capabeler en sneller zijn, de Mégane RS meer gefocust en de i30 N misschien zelfs de betere allrounder, toch is het de GTI die de grootste allemansvriend is. Van boy racer tot kasteeleigenaar, je ziet ze beiden GTI rijden. Een troef die maar weinig auto’s gegeven is. Laat staan hot hatches.

2020_vw_golf_gti_gtd_gte_33

2020_vw_golf_gti_gtd_gte_352020_vw_golf_gti_gtd_gte_492020_vw_golf_gti_gtd_gte_36

Ook voor de 8e generatie blijft VW daarom trouw aan het recept en predikt VW onderhuis evolutie boven revolutie. De geblazen EA888 tweeliter krijgt zelfs geen extra vermogen en blijft ‘steken’ op 245 pk. Gelijk aan dat van zijn voorganger Mk 7.5. Maar vanaf daar stoppen de gelijkenissen. Kopers zullen nog steeds de keuze krijgen een standaard passieve setup voor veren en dempers, net als een actieve variant met adaptieve dempers. Maar aanpassingen aan de vele rubbers en nieuwe settings voor de variabele besturing beloven een snellere turn-in, net als stabiliteit op (hoge) snelheid. Mede dankzij de verbeterde aerodynamische eigenschappen van de nieuwe Golf.

Standaard met VAQ-sperdifferentieel

Gezien de lovende reacties op de uitgaande Golf GTI Clubsport installeerden de test- en ontwikkelingsingenieurs ook stijvere achterophanging met stijvere bussen en 15% stijvere veren (vooraan zijn ze 5% stijver). Het actief mechanisch VAQ-sperdifferentieel wordt dan weer standaard, waar het nog een begeerlijke optie was bij zijn voorganger (cfr Performance Pack). Alles samen moet dat voor een merkelijk snellere GTI zorgen. Zelfs in standaardconfiguratie.

2020_vw_golf_gti_gtd_gte_38

2020_vw_golf_gti_gtd_gte_432020_vw_golf_gti_gtd_gte_482020_vw_golf_gti_gtd_gte_42

Dat het VW menens is is ook te merken aan de optielijst waar voor het eerst Michelins Pilot Sport Cup 2 als optie verkrijgbaar zijn. Volgens WTCC en VW-fabriekscracer Benny Leuchter hebben de vele aanpassingen hun effect in ieder geval niet gemist. Zo schaafde hij maar liefst 3,9 s van een rondetijd op een 3,2 km lange testomloop op VW’s testcomplex Ehra-Lessien.

MEER LEZEN

DRIVR-video: VW Golf GTI Mk I vs Up GTI

Drieluik: VW lanceert Golf GTI, GTD en GTE (2020)

Waze GTI Superdrive: Niet de kortste, wel de leukste route