Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

In het weekend durven we al eens van de ideale rijlijn af te wijken, gewoon omdat de boog niet altijd gespannen kan staan. Geniet daarom van deze luchtige lees-, luister- en kijktips die we ook in 2020 wekelijks zullen serveren.

In Buiten de Rijlijn vind je uitzonderlijk geen content van het DRIVR-team, maar externe URL’s die ons tijdens de week zijn opgevallen. Omdat ze goed lezen, of er knap uitzien. Omdat we ze met jullie willen delen, maar liefst in hun originele vorm. En vooral omdat er ook eens iets anders dan pure autocontent op DRIVR mag verschijnen.

Heeft de CIA stiekem Scorpions-hit ‘Wind of Change’ geschreven? – Focus.Knack.be

Disclaimer: om dit plusartikel te lezen, moet je een login aanmaken op Focus.Knack.be. Maar vertrouw ons, het is de moeite dubbel en dik waard. In dit – naar internetnormen – lijvige stuk kadert Geert Zegers de podcastreeks Wind of Change van New York Times onderzoeksjournalist Patrick Radden Keefe, die nagaat of de CIA de Scorpions-hit Wind of Change geschreven kan hebben. Te beoordelen aan wat de Amerikaanse geheime dienst nog allemaal op zijn kerfstok heeft, lijkt ons dat zeker plausibel. Maar toch is dat niet het doel van het luisterspel, dat middels deze spionagethriller vooral wil aantonen dat het ‘zo zou kunnen gegaan zijn’.

– Ken Divjak, Oprichter

Realized Projects – ChristoJeanneClaude.net

Afgelopen week overleed Christo Vladimirov Javacheff, die samen met zijn vrouw Jeanne-Claude bekend stond voor zijn monumentale kunstwerken. Zijn beroemdste werken zijn het inpakken van de Pont-Neuf in Parijs en de Reichstag in Berlijn – en recenter ook The Floating Piers: een drijvende brug bestaande uit meer dan 200.000 poly-ethyleenkubussen en bedekt met gele stof die in het Noord-Italiaanse Iseomeer de stad Suizano met het eiland Monte Isola verbond. Het opzetten van deze werken vergde dikwijls maanden of zelfs jaren voorbereiding, terwijl het resultaat maar enkele weken te zien was voor het opnieuw verwijderd werd. Of Christo begraven, gecremeerd dan wel ingepakt wordt, is op het moment van schrijven nog niet geweten.

– Koen De Beer, Freelancer

Interview: Chatting with IWC CEO Chris Grainger about the Hot Wheels Collab – LamleyGroup.Com

Hotwheels mag de kaap van de 50 dan wel zijn gepasseerd, het merk van kleine autootjes is nog steeds springlevend. Levendiger dan ooit trouwens, met tal van introducties die de liefhebbers opnieuw doen watertanden. Met name de modellenreeks waarbij een historische racewagen gecombineerd wordt met bijbehorende vrachtwagen of trailer blijkt een schot in de roos. Toen Hotwheels designer Manson Cheung IWC CEO Chris Grainger tegen het lijf liep, ontstond de laatste creatie: de 300 SL die IWC succesvol inzette op Goodwood, met achter het stuur niemand minder dan David Coulthard. Wat bleek bovendien? De CEO van IWC Watches is een fervent Hotwheels-verzamelaar met een eigen ruime collectie.

– Stijn Braes, Freelancer

Atget’s Paris, 100 Years Later – NYTimes.com

parijsEen van de positieve neveneffecten van de coronahetze is de heropflakkering van de klassieke stadsfotografie. Het bracht ook Mauricio Lima op gedachten om in de voetsporen te treden van Eugène Atget, één van de voorvaderen van de fotografie, die vroeg in de 20e eeuw Parijs op een voor die tijd unieke manier in beeld bracht. Een van de meest opvallende constataties van Lima’s reconstructie is hoe weinig de Lichtstad doorheen de jaren, decennia, en eeuwen op het vlak van architectuur geëvolueerd is. Of hoe je je er ook vandaag nog kunt katapulteren naar het verleden. Meer tekst en uitleg bij de collega’s van de NYT.

– Pieter Ameye, Coördinator

Bruut, Alleen maar Stevige Gitaren – StuBru.be

Wie dacht dat ‘Willy’, de digitale radiozender die naar wijlen Willy Willy van The Scabs werd vernoemd, zou volstaan voor de liefhebbers van het betere gitaarwerk, die heeft het duidelijk mis. Een paar maanden na de lancering van zijn eerste alternatieve radiozender komt StuBru alweer aanzetten met ‘Bruut’, een digitaal station dat louter stevige gitaren belooft . Of het eraan ligt dat Willy toch weer uitgegroeid is tot een  bredere radiozender met parttime-dj’s? Wat er ook van zij: de wereld is weer een muziekzender zonder irritante beats rijker, waarvoor hulde!

Ken Divjak, Oprichter

MEER LEZEN

BDR Week 20: Belgische Muziekpodcasts, eRacing Avant-la-Lettre en het Fort van Eben-Emael

BDR Week 19: 30 Jaar Miami Vice, Publieke Kunst in Antwerpen en V-Dag volgens Goodwood

BDR Week 18: Golden Age Comics, 31 jaar na Tsjernobyl en een Liveconcert