Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

In het weekend durven we al eens van de ideale rijlijn af te wijken, gewoon omdat de boog niet altijd gespannen kan staan. Geniet daarom van deze luchtige lees-, luister- en kijktips die we ook in 2020 blijven serveren.

In Buiten de Rijlijn vind je uitzonderlijk geen content van het DRIVR-team, maar externe URL’s die ons tijdens de week zijn opgevallen. Omdat ze goed lezen, of er knap uitzien. Omdat we ze met jullie willen delen, maar liefst in hun originele vorm. En vooral omdat er ook eens iets anders dan pure autocontent op DRIVR mag verschijnen.

Kunst op Voeten: Het Voetballeven van Luc Nilis – Youtube.com

De voetbalspeler met de beste traptechniek aller tijden? Het zou volgens kenners wel eens een Belg kunnen zijn, en niet eentje uit onze huidige generatie Rode Duivels of zelfs die van Mexico ’86. ‘Straf!’ hoor ik u denken, en dat was Luc Nilis ook. In zijn tijd niet geheel naar waarde geschat in België, maar vervolgens in Nederland wel schitterend aan de zijde van zowel de Braziliaanse stervoetballer Ronaldo als Van Nistelrooy. En op die manier goed voor maar liefst 110 goals in slechts 164 matchen voor PSV. In 2000 maakte een beenbreuk echter een abrupt einde aan de carrière van een van de weinige perfect tweevoetige voetbalspelers ter wereld.

– Stijn Braes, Freelancer

Traversing the Sahara with a Rolex – WoundForLife.com

Midden jaren ’70 kreeg de Britse RAF het in zijn bol om 8 stervelingen dwars door de Sahara te sturen. Het zou de eerste keer zijn dat een expeditie erin slaagde om de 12.000 kilometer lange tocht tot een goed einde te brengen, lang voor GPS-navigatie en satelliettelefoons een feit waren. Als transport kregen de soldaten gemodificeerde 101” Military 1 Tonne Forward Control Land Rovers mee, als navigatietools een reeks stafkaarten. Maar hoe oriënteer je je eigenlijk in een zandbak van miljoenen vierkante kilometers? Gewoon met een analoog horloge, zo blijkt.

– Ken Divjak, Oprichter

Kaart van Ferraris – KBR

Topografische kaarten, stafkaarten in de volksmond, geven heel gedetailleerde informatie over een bepaald gebied. Wegen, bebouwing, bestuurlijke en natuurlijke grenzen maar ook reliëf en andere natuurlijke kenmerken worden op de kaarten weergegeven. Details die belangrijk zijn voor bijvoorbeeld een leger dat het gebied moet verdedigen. Het eerste grootschalige topografische project werd dan ook door een generaal gestart: Joseph de Ferraris die in opdracht van de Oostenrijkse Habsburgers 275 kaarten liet tekenen van de Oostenrijkse Nederlanden, ongeveer het grondgebied van ons land dus. De kaarten werden gedigitaliseerd en zijn gratis te raadplegen. Wie zou zijn eigen gemeente herkennen in 1777?

– Koen De Beer, Freelancer

Vivian Maier – vivianmaier.com

vivian maierWat Vincent Van Gogh en de wijlen Amerikaanse straatfotografe Vivian Maier met elkaar gemeen hebben? Dat hun werk pas na hun dood geapprecieerd is geworden. Maar in tegenstelling tot bij Van Gogh was dat bij Maier allesbehalve bewust. De ietwat ingetogen en teruggetrokken vrouw werkte haar leven lang in de gezondheidszorg en fotografeerde slechts in haar vrije tijd, maar had niettemin een zelden gezien oog voor cadrage en compositie. Daarmee zocht Maier echter geen naam en faam. Integendeel zelfs. (Een deel) van haar archief werd slechts bij toeval ontdekt. En dat is maar goed ook. Want de kwaliteit ervan staat op eenzame hoogte.

– Pieter Ameye, Freelancer

Château Noisy: Het mooiste Kasteel van België dat niet meer is – LostForDecades.com

De lijst van Belgische kastelen is schijnbaar eindeloos. De provincie Namen telt er alleen al 126 (!). Vroeger was die lijst nog langer, vermits Château Noisy -misschien wel het mooiste van België- in 2017 gesloopt werd. Château Noisy lag vlak naast Château de Vêves. Het waren de bewoners van dat laatste kasteel die in de 19e eeuw besloten hun middeleeuwse woonst niet te renoveren maar eerder een nieuw kasteel neer te zetten. Het neogotische Château Noisy werd ontworpen door de Britse architect Edward Milner en doet daardoor van stijl erg Schots aan. Met wat verbeelding zou het de ouderlijke woonst van James Bond kunnen zijn. Na WOII gebruikte de NMBS het voor vakantietrips naar de Ardennen en nadien werd het een verblijfplaats voor jeugdkampen. Anno 1991 kwam het echter leeg te staan en zette de aftakeling zich snel door. In 2009 diende het kasteel nog als locatie voor de opnames van de kinderfilm Anubis en de wraak van Arghus. Ondanks verwoede pogingen van de lokale autoriteiten om het kasteel over te kopen, besloot de eigenaar jammerlijk genoeg het kasteel te slopen. Wat rest zijn enkel de foto’s van urban explorers.

– Stijn Braes, Freelancer

MEER LEZEN:

Buiten de Rijlijn Week 23: Stevige Gitaren, Hotwheels en een CIA-podcast

BDR Week 20: Belgische Muziekpodcasts, eRacing Avant-la-Lettre en het Fort van Eben-Emael

BDR Week 19: 30 Jaar Miami Vice, Publieke Kunst in Antwerpen en V-Dag volgens Goodwood