Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Het ene boek is al een paar jaar uit, de opvolger zit er aan te komen. Maar weet dat beide bundels van Matthew Hranek meer dan de moeite zijn om in huis te halen, zowel voor octaan- als voor horlogeliefhebbers.

A Man and his Watch was lang het bestverkochte horlogeboek op Amazon, wat voor een nobele onbekende als Matthew Hranek geen sinecure is. Hranek -WM Brown Project op Instagram– is evenwel lang niet zo onbekend als je zou denken, want hij schrijft al jaren voor luxemagazines zoals Condé Nast Traveller. Niet dat de boekenreeks A Man and His … ook maar iets met glossy magazines te maken heeft.

Verhalenbundels

Je zou zelfs kunnen zeggen dat de Watch-variant helemaal geen horlogeboek is, maar een verzameling persoonlijke getuigenissen met bijhorende topfotografie. Hranek is namelijk niet zo geïnteresseerd in de techniciteiten van de Rolex Daytona van Paul Newman (die meteen de cover siert) of de Timex Indiglo van Tom Hanks, maar wel in de verhalen erachter. In casu hoe de schoonzoon van Newman het duurst geveilde horloge aller tijden op een dag erfde, of hoe Hanks zijn lichtgevende Timex aan de maître d’hôtel van zijn favoriete etablissement schonk.

Leno & Lauren

Dat er een vervolg zou komen op die eerste uitgave, was dan ook snel duidelijk. Dat het bijna niets anders dan A Man and his Car kon zijn, natuurlijk ook. Verwacht je dus opnieuw aan hapklare verhalen over sprekende vierwielers, veelal van bekende of interessante mensen. Zo weten we bijvoorbeeld nu al dat Hranek zowel Jay Leno als Ralph Lauren heeft gesproken; toch twee van de bekendere autoverzamelaars ter wereld. Maar tegelijkertijd heeft de auteur naar eigen zeggen lang getwijfeld om de Fiat Panda van Giugiaro op de cover te zetten. Uiteindelijk is het een ander icoon geworden, dat hij al eerder in puzzelvorm uitbracht…

A Man & His Watch: Iconic Cars and Stories from the Men Who Love Them kan nu voorafbesteld worden, terwijl A Man and His Watch: Iconic Watch Stories of the Men Who Wore Them nog steeds beschikbaar is voor een prikje.

MEER LEZEN:

Video: De link tussen Steve McQueen en de Tag Heuer Monaco

LeesTip: A Medium-Sized Book of Boring Car-Trivia

BoekenTip: Gordon Murray presenteert ‘One Fomrula: 50 Years of Car Design’