Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

In een wereld die geteisterd wordt door een pandemie zijn er gelukkig nog zekerheden in het leven. Het levende bewijs daarvan is Ferrari’s nieuwste volbloed racer voor de openbare weg, de 812 Competizione. In totaal zullen er 999 stuks geproduceerd worden in coupévorm en 599 ‘Aperta’ alias het dakloze broertje.

Onder de kap schuilt eveneens een 6.5 liter V12 zoals in de ‘normale’ 812, maar de enige gelijkenis is de motorinhoud. Het blok werd voor de gelegenheid onder handen genomen door de ingenieurs uit Maranello en compleet opnieuw ontworpen, met andere (lees: lichtere) ingewanden die voor wat minder gewicht op de vooras moeten zorgen. De krukassnelheid is begrensd tot 9.500 (jawel, 9.500!) toeren per minuut, wat in combinatie met een herontwikkelde uitlaat voor een luid schreeuwende Italiaanse zorgt.

Laatste der Mohikanen

Met een maximum vermogen van 830 pk en 692 Nm koppel voor een leeggewicht van 1.487 kg schiet de Competizione als een raket uit de startblokken en legt hij de spurt van 0-100 af in 2,85 seconden. De 200 kilometer (per uur) wordt aangetikt in slechts 7,5 tellen, met een topsnelheid van ‘meer dan’ 340 km/h volgens de Italiaanse constructeur.

Een rondje Fiorano doet de Competizione in 1 minuut 20 seconden. Hoewel hij 1,5 s sneller is dan de standaard 812 Superfast, moet hij wel nog de duimen leggen tegen de LaFerrari (0,3s) en de (hybride) SF90, die nog een volle second sneller is op een rondje. Met zijn atmosferische V12 zal de 812 Competizione echter één van de laatste der mohikanen zijn.

Indrukwekkende cijfers

De onafhankelijke sturing op de vier wielen zorgt voor een chirurgische precisie in het bochtenwerk, dat in combinatie met versie 7.0 van het Side Slip Control-systeem letterlijk zijn sporen nalaat. Wat de looks betreft, kunnen we alleen maar stellen dat Ferrari de nagel recht op de kop heeft geklopt. Als je er eentje op de kop wou tikken (voor een slordige 500.000 euro..) hebben we helaas slecht nieuws, want ze zijn allemaal al uitverkocht…

MEER LEZEN:

Ferrari geeft eerste details en foto’s van de ultieme 812 Superfast

Goodwood-Video: The History of the Ferrari 250

Officieel: Ferrari Omologata (2020) is een One-Off op 812-Basis