Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

‘Als we dan toch over-the-top gaan, kunnen we het maar beter goed doen’, moeten Beyoncé en Jay-Z gedacht hebben. Dus bestelde het celebritykoppel niet alleen de duurste wagen ooit gebouwd door Rolls-Royce, maar meteen ook twee unieke horloges van Bovet die geen beetje aan de kostprijs van 23,2 miljoen euro hebben bijgedragen.

Het nieuws over de Boat Tail liep vorige week druppelsgewijs binnen. Eerst was er de bekendmaking dat Rolls-Royce een nieuwe Coachbuild zou presenteren, daarna dat Beyoncé en Jay-Z de gelukkige eigenaars zouden worden en tot slot dat het R&B-koppel zijn rijdende picknicklounge gepimpt had met een stel op maat gemaakte horloges. Al zijn we er vrij zeker van dat de woorden ‘picnick’ en ‘pimpen’ nooit gevallen zijn tijdens de talrijke meetings met Rolls en Bovet die aan dit unieke project vooraf zijn gegaan.

Tourbillon

De nieuwe Boat Tail is geïnspireerd op de gelijknamige Rolls-Royces uit de jaren ’20 en ’30 waar het celebritykoppel blijkbaar een boontje voor heeft. Hoeveel tijd en werk het heeft gekost om het chassis van de Phantom om te vormen tot een open tweezitter met een volledig ‘bespoke’ achterdek, geeft Crewe natuurlijk niet vrij. Wel dat er 1.813 unieke onderdelen aan te pas zijn gekomen, die bovendien allemaal getest moesten worden aan 250 km/u. Je wil immers niet dat de Waterford champagneflûtes gaan kletteren als je na de picknick aan het Comomeer over de Autostrada del Sole aan het waften bent, toch?

Idem dito voor de twee tijdsinstrumenten, die over een periode van 3000 manuren ontwikkeld werden om nauwkeurig te presteren aan boord van de Boat Tail. Meteen de reden waarom Bovet, een haute horlogerie manufacture die nog ver boven Patek Philippe en Audemars Piguet staat, voor een tourbillon-complicatie heeft gekozen. Dat werd ongeveer een eeuw geleden al ontwikkeld om zakhorloges, die dus niet of nauwelijks van positie veranderen, correct te laten presteren ondanks de immer aanwezige zwaartekracht.

3 functies

Zeker zo bijzonder is dat de twee horloges het Amadeo-kastsysteem van Bovet gebruiken. Dat laat niet alleen toe om een van de stukken in het dashboard te klikken (het andere kan in een titaniumlade eronder opgeborgen worden), maar ook om de horloges als bureauklok of polshorloge te gebruiken. Beide hebben witgouden Fleurier-kasten van 44 millimeter en binnenwerken die uit 284 individuele onderdelen bestaan, goed voor een gangreserve van vijf dagen vooraleer ze weer manueel opgewonden moeten worden.

De wijzerplaten en de met een Spirit of Ecstacy afgewerkte brug van het tourbillon-binnenwerk zijn identiek, maar daar eindigen de gelijkenissen zowat. Waar het stuk van Jay-Z -die trouwens te boek staat als een groot horlogeverzamelaar in het algemeen en een Bovet-freak in het bijzonder- eerder subtiel is afgewerkt met een kast in hoogglans, is het exemplaar van Beyoncé uitvoerig met de hand gegraveerd en daarna opgevuld met een diepblauwe lak. Ook de achterkanten verschillen qua materiaal en versiering om het ultieme statement in gepersonaliseerde horloges te realiseren, net zoals de Boat Tail dat bij de vierwielers doet.

MEER LEZEN:

De Rijke en Co. ‘Driver Watch’ is klaar voor Peking to Paris (+ Video)

De Marvin Tyre Watch: Hebbeding van (klein) formaat

Matching Numbers: Autodromo Ford GT Owners Edition Chronograph