Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Bij een nieuwe website horen nieuwe rubrieken. ‘Buiten de Rijlijn’ is er zo één, die we jullie voortaan elke zaterdag presenteren.

In Buiten de Rijlijn vind je uitzonderlijk geen content van het DRIVR-team, maar externe URL’s die ons tijdens de week zijn opgevallen. Omdat ze mooi lezen, of er knap uitzien. Omdat we ze met jullie willen delen, maar liefst in hun originele vorm. En vooral omdat de boog niet altijd gespannen kan staan en er ook eens iets anders als pure autocontent op DRIVR mag verschijnen.

Het ontstaan van de schietstoel – Popular Science

Dankzij ontwikkelingen als de straalmotor en swept wing-design, waren de gevechtsvliegtuigen van de jaren vijftig dubbel zo snel dan de toestellen uit WOII. Zelfstandig uit de cockpit klimmen bij een noodgeval was nu geen optie meer, en over de effecten van de schietstoel op het menselijk lichaam was weinig tot niets geweten. In de naam van de wetenschap besloot Kolonel John Stapp zichzelf dan maar vast te klikken in het harnas van een raketslede, om daarna van 0 naar 1017 km/u te versnellen in 5 seconden. Meteen hierna werd het voertuig in een bottenbrekende 1,4 seconden weer tot stilstand gebracht. Zijn lichaam werd daarbij aan 46 G onderworpen.

– Bert Claes, Fotograaf

De midlifecrisis van Picasso – De Tijd

picassoNog tot 9 september loopt de retrospectieve ‘Picasso 1932, Love, Fame, Tragedy’ in het Londense Tate Modern. Het verzamelt een indrukwekkende collectie van 100 schilderijen, sculpturen en tekeningen van een van ‘s werelds meest vermaarde artiesten. In De Tijd krijg je alvast een hele hoop extra achtergrondinformatie en kom je te weten waarom Picasso aan de ene kant ‘graag leefde als een arme man met veel geld’, en aan de andere kant een Hispano Suiza met Chauffeur had. Of hoe hij 1932 op de opening van zijn eigen retrospectieve in Parijs liever naar de cinema ging.

– Pieter Ameye, Coördinator

Racegame voor blinden – Science Daily

Brian A. Smith, een doctoraatsstudent van de universiteit van Columbia in New York, heeft een racespel ontwikkeld voor blinden. De spelers horen een apart geluidsignaal voor de snelheid en de richting die de weg uitgaat. Verder is het racen van een uitzonderlijk hoog niveau – binnen het segment – omdat het de spelers zelf kan meegeven of de aankomende bocht een vroege of een late apex heeft. De maker hoopt dat gameontwikkelaars in de toekomst producten ontwikkelen die voor zienden en blinden even toegankelijk zijn.

– Freek Temse, Freelancer

Nissan gebruikt ontmantelde batterijen om een dorp te verlichten – Jalopnik 

Het dorp Namie werd in 2011 zwaar getroffen door de aardbeving die ook de kerncentrale van Fukushima zwaar beschadigde. Zeven jaar later is de regio nog volop in heropbouw. Om hierin te helpen start Nissan het project ‘The reborn light’. Zonnepanelen in combinatie met gebruikte Nissan Leaf-batterijen moeten het dorp opnieuw voorzien van straatverlichting.

– Koen De Beer, Freelancer

L’Amérique du Sud à moto, le super road trip d’Alexandre – Planet Ride

Je bent student, gebeten door reizen en tweewielers. De jonge Fransman Alexandre trok gedurende vijf en een halve maand door Zuid-Amerika. Zijn doel? Na het behalen van zijn bachelor aan de hoge school en voor het starten van een Master aan de Universiteit zijn Spaans wat bijschaven. Omdat het budget beperkt was en zijn vervoer solide moest zijn, koos hij voor een 125cc sterke Yamaha YB. Wat hij allemaal beleefde in de 13.000 km die hij afmaalde? Fris je Frans alvast wat op, je ontdekt het hier.

– Dieter Verschaeve, Freelancer