Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Het nieuws hing al maanden in de lucht, maar BMW heeft nu eindelijk de nieuwe M3 (G80) en M4 (G82) aan de wereld getoond. Hamvraag blijft: zijn de verschillende varianten en het extra vermogen genoeg om de discussies over het neusdesign te doen verstommen?

De M3 kent een lange bloedlijn, startend bij de legendarische E30 M3 van 35 jaar geleden die als homologatiespecial werd geconcipieerd. Sindsdien evolueerde de Mbekendste badge ter wereld van ranke atleet naar forse krachtpatser; een ontwikkeling die zich met deze jongste telg alleen maar schijnt verder te zetten.

Keuzestress

Allereerst kunnen we niet zomaar spreken van dé nieuwe M3/M4. De M3 vierdeurs berline (G80) die BMW vandaag toont, krijgt immers weldra het gezelschap van een Touring – net zoals de M4 coupé (G82) een dakloos broertje naast zich zal moeten dulden. Vanuit die vier basismodellen loopt de diversificatie verder op.

Voor de net voorgestelde M3 berline en M4 coupé weten we alvast dat zowel een achttrapsautomaat (Steptronic) als – driewerf hoera! – een handbak met zes versnellingen mogelijk zijn. BMW zet dat laatste in de verf en meldt vol trots dat geen concurrent dat (nog) weet aan te bieden. In het geval van de handbak levert de turbogeblazen 3-liter zes-in-lijn 480 pk en 550 Nm. De automaat staat te boek als ‘Competition’ en kan 30 paarden en 100 Nm meer tentoon spreiden (zodoende 510 pk en 650 Nm). Bovendien is Competition is ook optioneel met het schakelbare M xDrive leverbaar is. Die vierwielaandrijving is wederom – net als bij de M5 – niet permanent, zodat je desgewenst ook met RWD kan blijven rondrijden/driften.

Volgen jullie nog? We zijn immers nog niet aan het einde van de personaliseringsmogelijkheden, want meteen zijn er ook M Performance Parts en een M Carbon Exterior Package beschikbaar. En reken er maar op dat de optielijsten ellelang zijn om de M3/M4 geheel naar eigen smaak samen te stellen.

Zwaargewicht

De nieuwkomer mag dan wel meer vermogen hebben gekregen, die raspaardjes moeten helaas ook meer gewicht in beweging zetten. De M4 coupé zet 1.775 kg (EU) op de schaal, voor de Competition variant (met automaat) wordt dat een mooie ronde 1.800 kg. Voor de M3 berline mag je daar in beide gevallen nog eens 5 kg bij optellen. En dan hebben we het enkel nog over de achterwielaandrijvers, de varianten met vierwielaandrijving zullen – zeker de Touring – dus richting de 2 ton gaan. Om nog eens de link te leggen naar 35 jaar gelden: de E30 M3 zette amper 1.165 kg op de weegschaal…

Rechtuit gaat de nieuweling alvast wel als de wind. 4,2s naar 100km/u voor de manuele versies en 3,9s voor de automaten. De topsnelheid is standaard nog steeds beperkt tot 250 km/u, met het optionele M Driver’s Package kan dit opgeschroefd worden tot een meer dan redelijke 290 km/u. Benieuwd echter of de dynamische kwaliteiten genoeg zullen zijn om de concurrenten, en dan met name de wondermooie en erg competente Giulia Quadrifoglio, een – euhm – neus te zetten…