Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Als we Instagram mogen geloven wel.

‘Reintroducing Le Grand Luxe Sportif.’ Met die woorden introduceert het account Facel.Vega.Paris zich sinds kort op het welbekende fotoportaal. Naast het account en de bewuste omschrijving, vinden we er ook een reeds foto’s/renders terug van hoe zo’n nieuwe Facel Vega er zou kunnen uitzien – al is het voorlopig gissen of de beelden al dan niet gebaseerd zijn op een echt prototype, dan wel een virtueel exemplaar.

2020_facel_vega_new_042020_facel_vega_new_05

Dat prototype hint duidelijk terug naar Facel’s (kort voor Forges et Ateliers de Constructions d’Eure-et-Loir) meest populaire en/of gekende model; de FV, FV Sport en uiteindelijk HK500 afgeleide. Stuk voor stuk uit de kluiten gewassen luxecoupé’s, voorzien van een potente en koppelrijke Chrysler V8, en een afwerking om ‘U’ tegen te zeggen. Tradities waar de ‘nieuwe’ Facel – afgaande van de foto’s – precies dicht bij aanleunt. Mag ook met zo’n naam.

2020_facel_vega_new_012020_facel_vega_new_02

Mede vanwege de hoge kostprijs en het vele handwerk is Facel altijd een nichemerk gebleven. Niettemin leest het rijtje met bekende eigenaars als bijzonder indrukwekkend. Van Pablo Picasso, Christian Dior, Dean Martin en Tony Curtis over Fred Astaire en Robert Wagner tot Frank Sinatra en Sir Stirling Moss, allemaal hadden ze op een gegeven moment een Facel in bezit. Moss koos er zelfs vaak voor om met zijn Facel richting Grand Prix af te zakken, beter dan het vliegtuig te nemen. De Vega was immers bijna zo snel, maar een stuk luxueuzer. En vermoedelijk is dat ook het opzet van de nieuwe interpretatie.

2020_facel_vega_new_032020_facel_vega_new_07

Wanneer en wat dat precies zal zijn? Dat blijft voorlopig een goed bewaard geheim. Maar nu al staat vast dat we zo’n nieuwe Facel met open armen zullen ontvangen. De wereld heeft immers nood aan nieuwe Franse haute couture op vier wielen. DS mag immers de voorzet (proberen) geven, aan de grandeur van Facel, Delage, Delahaye of Talbot Lago zit de PSA-afdeling nog lang niet.