Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Porsche North America, Porsche Design Timepieces en RM Sotheby’s slaan de handen in mekaar om geld in te zamelen voor het United Way COVID-19 Fund, een hulpfonds dat psychologische ondersteuning biedt aan zij die het hardst getroffen worden door de Corona-crisis.

Het perverse effect van de wereldeconomie is dat de allerrijksten ook in crisistijden nog rijker worden en de armen alleen maar armer, zij het nog meer uitgesproken dan normaal. Zo zag Jeff Bezos, oprichter van de webwinkel Amazon, zijn fortuin recent in een kwartier tijd toenemen met 12 miljard euro, terwijl de rest van de economie letterlijk versteent door de vigerende lockdown. Zowat de enige plek waar je nog geld kan uitgeven, is immers op het internet – wat Porsche North America dan weer gemotiveerd heeft om een 911 voor het goede doel te veilen.

De Ultieme Speedster

Niet zomaar een 911 trouwens, maar het allerlaatste exemplaar van de 911 Speedster die het 70-jarige bestaan van het merk mocht eren en tevens de zwanenzang vormde voor de 991-generatie. Meteen de reden waarom de beperkte productie lang op voorhand besproken was, veelal door klanten die een bijzonder goede band onderhouden met het merk uit Stuttgart. In dat opzicht gaat het er in de autobranche dus niet anders aan toe dan in de horlogewereld, waar je de voeten van je Rolex of Patek-dealer ook moet kussen om nog maar op de wachtlijst voor een bepaald model te belanden.

Een gewiekst merk als Porsche is natuurlijk slim genoeg om niet afhankelijk te zijn van andere manufacturen. En ook al is het Porsche Designatelier niet in Stuttgart gevestigd, de violen van beide studio’s zijn dermate goed op mekaar afgestemd dat elke autolancering netjes vergezeld gaat van een corresponderend horloge. Zoals collega Stijn Braes aangaf in zijn bijdrage over de Orfina-chrono, worden de Timepieces van Porsche Design al sinds 1974 in Zell-am-See geconcipieerd en geassembleerd, terwijl de auto’s nog steeds in Stuttgart ontstaan.

Twee bijhorende Chrono’s

De lancering van de 911 Speedster, voorafgegaan door het quasi identieke Speedster Concept van 2018, ging zowaar vergezeld van een duo chronografen: de moderne Chronograph 911 Speedster en de klassieke Chronograph 911 Speedster Heritage Edition. Beide gebruiken hetzelfde Caliber WERK 01.200-uurwerk van eigen makelij en zijn voorzien van een zogenaamde flyback-functie. Daarmee draait de chrono-naald na een reset niet versneld vooruit naar zijn startpunt , maar schiet de wijzer vliegensvlug terug in tegenwijzerzin.

porsche chronograaf porsche chronograaf

Beide horloges zijn uit titanium vervaardigd maar van een andere finish voorzien. De sportievere variant is afgewerkt in zwart titanium carbide, de klassiekere in GT Silver Metallic. Ook de afwerking van de wijzerplaat is anders (carbon voor de eerste, effen voor de tweede) terwijl de kleuraccenten eveneens verschillen. Een aanpak die meteen doorgetrokken wordt naar de bandjes, met geperforeerd zwart leder aan de ene kant en effen cognac aan de andere. De kastbodems imiteren de verschillende velgkleuren van de 911 Speedster.

Uniek Porsche-pakket

Maar terug naar de oorspronkelijke boodschap van dit bericht, de veiling van de 991 Speedster voor het goede doel. Naast het allerlaatste van 1948 exemplaren, dat net 20 delivery miles op de teller heeft, krijgt de ‘winnaar’ van deze verkoop nog een rist exclusieve extra’s. Zoals er zijn: een persoonlijke rondleiding in het Porsche hoofdkwartier met Driving Experience op de Weissach-testpiste (voor 2p), een fotoboek dat de productie van deze eigenste Speedster detailleert en – last but not least – een ontmoeting met Dr. Frank-Steffen Walliser (911-eindbaas) en Andreas Preuninger (GT-verantwoordelijke). De Speedster wordt tot slot feestelijk afgeleverd op The Quail: A Motorsports Gathering tijdens de Monterey Car Week midden augustus.

porsche chronograaf porsche chronograaf

Kers op de taart is natuurlijk het bijhorende horloge, in dit geval een Chronograph 911 Speedster Heritage Edition met het chassisnummer van de laatste Speedster op de kastbodem gegraveerd. Zeiden we trouwens al dat het bandje uit precies hetzelfde leder vervaardigd is als het cognac-interieur van de tweezitter? Hoeveel het pakket precies voor de slachtoffers van de Covid-19 pandemie gaat opbrengen, is op het moment van schrijven nog niet bekend. Spreekt voor zich dat het meer zal (moeten) zijn dan de 300.000 euro die een Speedster met Heritage Design-pakket oorspronkelijk kostte, vermeerderd met nog eens 10.000 euro voor de titanium chrono. Of Jeff Bezos niet even een voorbeeld kan nemen aan filantroop Bill Gates en de 12 miljard euro die hij op een kwartiertje verdiende bij RM Sotheby’s kan inzetten?

*UPDATE 22/04/19: Bezos heeft zijn kat gestuurd, maar dat kon een andere bieder er niet van weerhouden om het hele pakket voor 550.000 dollar (+-509.000 euro, incl. buyer’s premium) te klissen. Porsche North America deed er nog eens een 500.000 dollar bovenop om rond het miljoen euro uit te komen!

porsche 911 991 speedster

PORSCHE Chronograph 911 Speedster Heritage Edition, automaat, WERK 01.200 uurwerk, 48 uur gangreserve, 42 mm breed, 15,3 mm hoog, saffierglas, waterdicht tot op 100 meter, 9.950 euro

MEER LEZEN

FotoSpecial: 20 Jaar Porsche GT3

Video: Talking Watches met Spike Fersten

Docu op Zondag: Porsche at the 2 toughest GT-Races in the World