Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.
2J-DbHNyLx0

Precies vandaag blaast het merk van Alexandre Darracq, Ugo Stella en Nicola Romeo 110 kaarsjes uit. En dat laten de trotse Italianen uiteraard niet onopgemerkt voorbij gaan.

Weinig autoconstructeurs zijn zo oud als de Milanese trots, kort voor Anonima Lombarda Fabbrica Automobili, en nog minder kunnen terugkijken op een zo uitgebreide en diverse geschiedenis. Wat ooit begon met de illustere ’24 HP’ is over 11 decennia heen uitgegroeid tot een retrospectieve catalogus om ‘U’ tegen te zeggen. Tel daar een rijke motorsportgeschiedenis bij met overwinningen in de Formule 1, Formule 3, Mille Miglia, DTM, Le Mans en rally, en je snapt waarom ‘il Biscione‘ zo’n grote schare gepassioneerde fanaten telt.

alfa_romeo_110_pietera

2013_ford_focus_st_break_vs_alfa_romeo_sportwagon_gta_072014_alfa_romeo_4c_272013_alfa_romeo_qv_sbk_limited_edition_05

Anno 2020

Hoewel het gamma zich vandaag beperkt tot slechts twee modellen, de Giulia sedan en Stelvio SUV (die zopas gefacelift zijn), zijn het wel twee toonaangevende spelers binnen, maar ook buiten hun genre. En dit dankzij het achterwielaangedreven Giorgio-platform dat mee gestuurd werd door ingenieurs van Ferrari. Geen wonder dus dat de Giulia Quadrifoglio wel eens een mini Ferrari-vierdeurs genoemd wordt.

Alfa-Romeo-110-jaar-giulia-stelvio

Alfa-Romeo-110-jaar-giulia-stelvio-3Alfa-Romeo-110-jaar-giulia-stelvio-2

Wat die laatste betreft is er overigens ook goed nieuws. Want voor zijn 110e verjaardag trakteert Alfa Romeo zichzelf en de (vermogende) Alfisti ook op de overtreffende trap van de Giulia Quadrifoglio. Want met de Giulia GTA, en de nog meer circuitgeorienteerde Giulia GTAm, bouwde Alfa een waardige opvolger voor de GTA’s van weleer. Beide über-Giulia’s krijgen een stevige gewichtsreductie, meer vermogen en een grotere focus op aerodynamica voor de ultieme vierdeurssensaties. Zowel op als naast het circuit. Al hangt er wel een stevig prijskaartje aan.

2020_alfaromeo_giulia_gta_gtam_06

2020_alfaromeo_giulia_gta_gtam_102020_alfaromeo_giulia_gta_gtam_052020_alfaromeo_giulia_gta_gtam_08

Livestream

De festiviteiten in en rond Milaan en Arese, waar het fabelachtig Alfa-museum ligt, kunnen ondanks de covidperikelen, maar met verscherpte maatregelen, toch doorgaan. Zo gaat het Alfa-museum opnieuw open met een specifieke expo ‘Tour of 110 Years’ en bezoekers krijgen er toegang tot delen van het museum die voorheen niet publiekelijk toegankelijk waren. Nog eens 150 voertuigen, trofeeën, kunstwerken en motoren zullen er te zien zijn. Tevens is er de expositie ‘Alfa Romeo in Uniform’, een nieuwe sectie gewijd aan de auto’s van de Carabinieri.

2020_alfa_romeo_110_112020_alfa_romeo_110_092020_alfa_romeo_110_07

2020_alfa_romeo_110_02

2020_alfa_romeo_110_032020_alfa_romeo_110_052020_alfa_romeo_110_06

Voor diegenen die niet ter plaatse aanwezig kunnen zijn zal er vandaag om 15u30 een livestream worden gehouden (zie onderstaande video), met deelname van F1-coureurs Kimi Räikkönen en Antonio Giovinazzi. De feestelijkheden in en rond het museum gaan door tot zondag 28 juni. Tanti auguri, Alfa Romeo! En op naar de volgende 110 jaar.

MEER LEZEN

Officieel: Alfa Romeo Giuia GTA en Giulia GTAm (2020)

Eerste Test: Alfa Romeo Giulia en Stelvio (MY 2020)

Facelift voor Alfa Romeo Giulia en Stelvio Quadrifoglio