Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Artificiële Intelligentie (AI) duikt niet alleen op in nieuwe wagens, ook in het verkeer komt het van pas om ongevallen snel te herkennen en krachtdadig te reageren. En of een omloop als de Nordschleife de geschikte plek is voor een proefproject met de zelflerende technologie.

Je kent ze wel, de oranje dames en heren langs het circuit die in weer en wind klaarstaan om piloten ter hulp te schieten in geval van nood. In de volksmond noemen we ze ‘baancommissarissen’, maar officieel zijn het Marshalls die instaan voor de veiligheid tijdens wedstrijden en circuitdagen. Het probleem is dat die laatste vooral tijdens de week doorgaan, met een tekort aan fluorescerende helden tot gevolg. Meteen de reden waarom de Nürburgring-Nordschleife op AI rekent om dat gemis op te vangen.

Artificiële intelligentie

Als het ergens moeilijk is om het volledige traject te bemannen, dan is het wel op de 20,8 kilometer lange Nordschleife waar iedere petrolhead voor amper 30 euro een rondje kan afleggen tijdens de Touristenfahrten. Om het gebrek aan Marshalls op te vangen zal het Duitse tracé in de toekomst dankzij Fujitsu profiteren van geavanceerde veiligheidsvoorzieningen. Door middel van een ingenieus gebruik van HD camera’s, realtime AI-analyse en directe waarschuwingsvoorzieningen kunnen zowel bestuurders als de Race Control onmiddellijk ingrijpen bij een mogelijk ongeval. ‘Geen overbodige luxe op een circuit met niets dan blinde bochten’, horen we jullie al denken – maar hoe gaat dat dan precies in zijn werk?

Bij wijze van proefproject zal het systeem langs een gedeelte van de Nordschleife worden ingezet (meer specifiek aan de Dottinger Höhe), waar het artificiële brein een potentieel gevaar kan detecteren en meteen de nodige signalen kan uitsturen naar displays langs de baan en de veiligheidsmensen in de controletoren. Daarvoor moet de AI leren om voertuigen alsook verschillende delen van het circuit te herkennen, waaronder ook de (korte) uitloopstroken en eventuele grindbakken. Ook onregelmatigheden op de piste zoals olie, vuil of brokstukken evenals plotselinge weersveranderingen zullen door het systeem worden gedetecteerd.

Meer dan 100 camera’s

Om het hele circuit te bedekken, zijn evenwel meer dan 100 camera’s nodig. Een zo’n camera zou in theorie dus twee à drie baanposten moeten ‘vervangen’, die om de 100 meter rond het circuit zijn voorzien. Net zoals tegenwoordig het geval is bij alle autofabrikanten is het gezegde Jeder lobt, was Nürburgring erprobt ook hier dus van toepassing. “Het zal een project zijn met veel uitdagingen, waaronder de nood voor continue stroomvoorziening en bandbreedte in het midden van de bergen in de Eifel. Echter zijn wij van mening dat onze samenwerking de veiligheid op het beroemde circuit naar een hoger niveau zal tillen,” aldus Joern Nitschmann van Fujitsu.

Een eerste test werd al uitgevoerd tijdens de recente editie van de 24u Nürburgring begin juni. “Al meer dan 100 jaar worden er wedstrijden georganiseerd op onze omloop, waarbij voortdurend wordt geïnvesteerd in veiligheid. Momenteel wordt de data van de 24u druk geanalyseerd, om zo de inzichten verder te verbeteren en deze revolutionaire technologie uit te rollen op de rest van het circuit,” aldus Mirco Markfort – managing director van de Nürburgring. Een initiatief dat we als liefhebber van verbrand rubber alleen maar kunnen toejuichen.

MEER LEZEN:

Video: De beste tips voor je eerste keer Nürburgring-Nordschleife

SlideShow: 90 Jaar Nürburgring-Nordschleife

BoekenTip: TRACKS – Nürburgring Nordschleife